Magnesium

Magnesium on kivennäisaine, joka toimii lihaksissa, luustossa ja hermostossa sekä elektrolyyttitasapainon edistäjänä. Se myös auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta eli edistää jaksamista.

Magnesiumin hyviä lähteitä ovat vihreät lehtivihannekset, merilevät, palkokasvit ja täysjyvätuotteet. Myös kaakao, tumma suklaa, pähkinät ja siemenet sekä kahvi sisältävät hyvin magnesiumia. Suomalaiset saavat magnesiumia eniten kasviksista, perunasta, hedelmistä ja marjoista. Myös juomat (lähinnä kahvi) korostuvat magnesiumin lähteenä suomalaisilla.

Miksi tarvitsemme magnesiumia

Magnesium on alkuaine ja yksi kehon tärkeimmistä kivennäisaineista, joka edistää lihasten ja hermoston normaalia toimintaa. Ihmisen kehossa on magnesiumia 20-28 grammaa, josta noin puolet on luustossa ja loput lihaksissa ja muissa pehmytkudoksissa. Magnesium on välttämätön tekijä kehon aineenvaihdunnan tapahtumissa ja se osallistuu yli 300 biokemialliseen ja toiminnalliseen reaktioon elimistössä. Elimistö säätelee itse magnesiumin saantia ja hyödyntämistä. Ravinnosta saatavasta magnesiumista imeytyy elimistöön 20-60 %.

Ihmiskeho tarvitsee magnesiumia muun muassa solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, geenien rakentumiseen, solujen jakautumiseen, normaaliin hermoston toiminnan ylläpitämiseen ja hermoimpulssien lähettämiseen sekä suurempien ravintoaineiden, kuten proteiinin muodostamiseen.

Mitä magnesium edistää

  • Auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.
  • Edistää elektrolyyttitasapainoa.
  • Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.
  • Edistää hermoston normaalia toimintaa.
  • Edistää lihasten normaalia toimintaa.
  • Edistää normaalia proteiinisynteesiä.
  • Edistää normaaleja psykologisia toimintoja.
  • Edistää luuston pysymistä normaalina.
  • Edistää hampaiden pysymistä normaaleina.
  • Osallistuu solujen jakautumisprosessiin.

Magnesiumin lähteet

Magnesiumin lähteitä ovat vihreät lehtivihannekset, merilevät, palkokasvit ja täysjyvätuotteet. Myös kaakao, tumma suklaa, pähkinät ja siemenet sekä kahvi ovat hyviä magnesiumin lähteitä. Suomalaiset saavat 15 % magnesiumista juomista, lähinnä kahvista.

Magnesiumia saadaan yleensä riittävästi, jos henkilö on terve ja ruokavalio on tasapainoinen. Riittämättömän saannin taustalla on usein joku sairaus tai nesteenpoistolääkitys. Myös runsas fosforipitoisten juomien kuten kolajuomien käyttö voi heikentää magnesiumin imeytymistä.

  • magnesiumpitoinen ruoka

    Magnesiumpitoinen ruoka

    Magnesiumilla on tärkeä rooli monissa elimistön toiminnoissa ja tämän vuoksi on tärkeää, että saamme riittävän määrän magnesiumia ruokavaliostamme.

    Mitkä ruoat sisältävät magnesiumia?

    Lue magnesiumpitoisesta ruuasta 
  • saatko riittävästi magnesiumia

    Saatko riittävästi magnesiumia?

    Magnesium edesauttaa normaalia lihaksiston toimintaa sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, joita kiireinen arki voi monelle aiheuttaa. Magnesiumin liian vähäinen saanti on harvinaista terveelle ihmiselle, jos henkilö noudattaa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Ideaali ravintoympyrän noudattaminen ei kuitenkaan aina onnistu eri elämäntilanteista johtuen. Lue, miksi ja milloin ruokavaliota on hyvä täydentää magnesiumlisällä.

    Lue magnesiumin riittävästä saannista 
1 / 2

Usein kysyttyä magnesiumista

Mihin kaikkeen magnesium auttaa?

Magnesium on kivennäisaine, joka toimii lihaksissa, luustossa ja hermostossa sekä elektrolyyttitasapainon edistäjänä. Se myös auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta eli edistää jaksamista.

Saako ruoasta tarpeeksi magnesiumia?

Magnesiumia saadaan yleensä riittävästi, jos henkilö on terve ja ruokavalio on tasapainoinen. Riittämättömän saannin taustalla on usein joku sairaus tai nesteenpoistolääkitys. Myös runsas fosforipitoisten juomien kuten kolajuomien käyttö voi heikentää magnesiumin imeytymistä.

Magnesiumin päivittäinen saantisuositus

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

Magnesium

280 mg

Noin 400 g (n. 13 viipaletta) ruisleipää

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

Magnesium

350 mg

Noin 500 g (n. 15 viipaletta) ruisleipää

*Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014