Kromi

Kromi on mikrokivennäisaine eli hivenaine. Se osallistuu veren sokeritasapainon säätelyyn. Lisäksi sillä on tärkeä tehtävä elimistössä hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen muuttamiseksi energiaksi.

Kromin hyviä saantilähteitä ovat täysjyvävilja, palkovilja, sisäelimet ja valmislihatuotteet sekä jotkin vihannekset, kuten parsakaali ja sienet.

Miksi tarvitsemme kromia

Kromi on alkuaine ja ihmiselle välttämätön mikrokivennäisaine, joka osallistuu sokeritasapainon säätelyyn insuliinin kanssa. Kromilla on myös tärkeä tehtävä sekä hiilihydraattien että rasvojen aineenvaihdunnan säätelyssä.

On ollut vaikea osoittaa, että ihmiset saisivat liian vähän kromia. Pohjoismaissa kromin päivittäisen saannin on arvioitu olevan 20-160 µg. Kromille ei ole Suomessa annettu saantisuositusta.

Mitä kromi edistää

  • Edistää normaalia makroaineiden aineenvaihduntaa.
  • Edistää veren glukoositasojen pysymistä normaalina.

Kromin lähteet

Kromin hyviä saantilähteitä ovat täysjyvävilja, aamiaismurot, palkovilja, sisäelimet, prosessoitu liha sekä jotkin vihannekset, kuten parsakaali ja sienet. Vain 0,4-2,5 % ravinnosta saatavasta kromista imeytyy suolistosta. Suurin osa tästä määrästä erittyy virtsaan tai poistuu hikoillessa. Elimistön kromipitoisuutta vähentävät sokeripitoiset elintarvikkeet, sillä ne sisältävät vain vähän kromia ja myös edesauttavat kromin poistumista elimistöstä.

Usein kysyttyä kromista

Mihin Kromi vaikuttaa?

Kromi edistää normaalia makroaineiden aineenvaihduntaa sekä veren glukoositasojen pysymistä normaalina.

Mistä saa kromia?

Kromin hyviä saantilähteitä ovat täysjyvävilja, palkovilja, sisäelimet ja valmislihatuotteet sekä jotkin vihannekset, kuten parsakaali ja sienet.

Mikä ruoka sisältää kromia?

Kromin hyviä saantilähteitä ovat täysjyvävilja, aamiaismurot, palkovilja, sisäelimet, prosessoitu liha sekä jotkin vihannekset, kuten parsakaali ja sienet.

Mitä Kromi tekee?

Kromi edistää normaalia makroaineiden aineenvaihduntaa sekä veren glukoositasojen pysymistä normaalina.